sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Talviretkeilyä & tokot

Lauantaina oli ihan mahtava ilma ja käytiin retkeilemässä Pyhä-Häkin kansallispuistossa, aikas rauhassa sai kulkea.. Polkujen pohjat oli jäätyneet koviksi, joten hyvin pääsi ilman lumikenkiäkin menemään. Nevapätkillä oli lumi tuiskuttanut polut umpeen, mutta selvittiin eksymättä ;)








Aamulla oltiin tokokurssilla. Ensin jäävät. Istuminen ja maahanmeno hyvät, seisominen jo parempi, palkkasin heti kun pysähtyi. Nyt kun sen saa taas pysähtymään, täytyy kestoa kasvatella pikkuhiljaa lisää, ehkä se tästä... 

Luoksetulo sekä pysäytyksellä, että ilman, hienosti meni molemmat. Palkka heti pysäytyksestä. Hyppy tehtiin ilman namialustaa, vähän koira oli ensin pihalla. Lisäksi otti vähän häiriötä, kun hyppyeste eteisen vieressä ja siinä oli ovesta kulkijoita ja koirat räksytti häkeissään normaalia enenmmän. Tarvitsi lisäkäskyn kahdella ekalla hypyllä. Tähän saatiin ohjeeksi aloittaa alusta "oijojoij" -voivottelulla, jos koira ei hypännyt heti ekalla, eli lisäkäskystä ei saa tulla tapa. Pysäytykset ok, vähän taisi ottaa askeleita kun menin koiraa kohti vikalla hypyllä. 

Seuraamisessa pallopalkka kainalosta. Koiralla nousi kierrokset heti pallon nähdessään, ja ääntä sitten lähti myös. Seurasi ihan joo ookoosti, vähän väljä. Vasemmalle kääntyminen ei jotenkin toimi, tai koira ei käännä peräänsä tarpeeksi nopeasti ja jää melkein poikittain mun eteen, kun olen jo kääntynyt. 

Noutoa vauhtinoutona kapulalla. Ensin muisteltiin pyllyn maassa pysymistä, jossa ei enää tarvinnut makupalaa tunkea kuonoon, vaan pysyi hyvin ilman. Ekalla heitolla taisi tarvita lisäkäskyn ennenkuin haki, toinen oli paljon parempi. Sitten luovutusta ja "kapulan" pitoa nännikumilla, josta päästä katkaistu "mollukka" pois. Luovutusasentoa saatiin vähän tiiviimmäksi, kun makupala tuli paidan helmasta. Mutta se mäkläys, ihan hirveätä! Jännä, että kaikkea muuta paitsi kapulaa pitää mäkläillä ihan hirveästi. Siis jos sille laittaa lelun suuhun, sitä pitää pyöritellä ihan miten sattuun ja ote siitä on huono jne. Kuulemma pitäisi opettaa sitä kantamaan ja tekemään asioita (maahan, seis, kierrä jne..) esine suussa, jolloin ote voisi parantua. Meillähän oli alkuun ihan kauhean vaikeata istuminen kapula suussa, joten nyt pitäisi oppia, että myös kaikkea muuta voi tehdä kapulan kanssa :D Kiertämistä en R:lle ole opettanut muuta kuin esim. metsässä kun hihnan kanssa kiertää puun väärältä puolen. Kokeiltiin sitten hallin keskellä olevien tukitolppien kiertoa ja hienosti sujui. Siinä vaiheessa, kun kapula oli suussa ja tuli "kierrä" -käsky, kapula tippui, vaikeeta! ;) Toinen harjoiteltava asia esim. nännikumin kanssa olisi se, että kesken vetoleikin leikki lopetetaan "pidä"-käskyllä, jolloin koira edelleen pitää tiukasti lelusta, mutta ei revi sitä, vapautuksella vetoleikki jatkuu. Tätä kokeiltiin R:n kanssa, mutta ote irtosi heti käskyn kuultua. Oivoi..

Välissä tehtiin yksi ruutuunmeno, eli lelu jätettiin ruudun keskelle ja lähetettiin koira sinne, hyvi haki. Sitten kaukoja. Nämä meni kivasti, tosin alkuasennon maahanmeno pitäisi saada suoremmaksi. Muutoin vinkiksi saatiin palkata ainakin ensimmäinen nousu, jolloin se tulee koiralle varmaksi, eikä ehkä kisoissakaan ala heti tässä kohtaa epäröimään ja jää maahan. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti