maanantai 18. maaliskuuta 2013

Euroopan omistaja

Koiran selkä, tai ehkä enemmänkin takareisijumi meni ohi parin päivän kunnon levolla ja kevyellä hieronnalla. Eli ilmeisesti pieni venähdys.

La aamuna R pääsi pienelle metsälenkille Armi-karjiksen kanssa, joka tuli T:lle hoitoon siksi aikaa, kun me oltiin Närhen Hannan tottistreenissä. Kerrankin otin oikein muistiinpanovälineet mukaan, mutta niihin tuli lähinnä rustattua jumppaohjeita koiran takapään vahvistamiseen, yhdellä koiralla kun oli hieman ongelmia hyppäämisen kanssa :) Laitanpa tähä nyt muistiin näitä ohjeita myös:
- "oravaistuminen", takapuoli maassa, etutassut ilmassa
- jakkarajumppaa: koiran etutassut matalalle tasolle (esim. lasten korokejakkara kylppärissä) --> istumista, maahanmenoa ja seisomaan nousua tassujen pysyessä jakkaran päällä
- takapään tasapainoilu ja syvien lihasten vahvistaminen: koira seisomaan esim. pöydän eteen, jolla makupaloja --> koiran takapäätä ja kylkiä työnnetään kevyesti vuoron perään molemmin puolin, työntö ei saa olla niin luja, että koira joutuu ottamaan sivuaskelia, eli tassujen pitää pysyä maassa.
- samalla kaavalla kuin edellinen: nostellaan koiran ristikkäisiä tassuja ilmaan, jolloin joutuu tasapainoilemaan.
- koiran etutassut otetaan tai pyydetään koiran antamaan tassut käsiin ja heilutellaan kevyesti ylös alas, vuoroin molempia tassuja (vähän kuin oravaistuminen, mutta koiran ei tarvitse olla niin ylhäällä ja selkä suorana)
- kaulan ja niskan venyttely --> koiran tulee seistä tassut tiukasti maassa, namin avulla houkutellaan koiraa venyttämään kaulaa molemmille sivuille, ylös sekä alas etujalkojen väliin.

Meidän ekalla vuorolla katsottiin liikkeestä seisomista. Koira on nyt pikkuhiljaa alkanut taas muistaa jutun juonen, lähinnä mä sain ohjeita, että merkin ja käskyn tulee olla tarpeeksi napakka ja selkeä. Toisaalta koira edistää tässä vähän, joten paikka tulee korjata oikeaksi, koska koira ei tällöin näe etenkään vaemman käden merkkiä, jos se on niin edessä. Taidan kuitenkin tehdä merkin oikealla kädellä, pitää vain olla tarkka ettei se ala seuraamaan sitä liikaa, mikä taas aiheuttaa edistämistä.. Ensin tehtiin niin, että kun olin selin koiraan, nami lensi heti samalla käskyn kanssa ja seuraavaksi vähän myöhemmin jne. eli hyvin alkeisharjoittelua täytyy vaan tehdä sen kanssa ja vahvistaa liikettä näin. Häiriöksi saatiin myös ihmiskuja, jonka keskellä liike piti tehdä, mutta R ei häiriintynyt tyypeistä yhtään. Samaa tehtii myös 3 agiputkesta tehdyn pötkön varrella, jolloin estettiin koiran karkaaminen liian väljäksi. Tässä toimi jo tosi kivasti. Hanna antoi ohjeeksi kaikille treenata vähän liikaa kuin mitä koeliikkeissä vaaditaan, jotta kokeissa suoritus olisi helppo, omiin kriteereihin nähden. Esim. tässä tapauksessa koiran pysähtymisen jälkeen voi itse tehdä yllättäviä liikkeitä, hyppyjä, pikajuoksu tms, joita koetilanteessa ei todellakaan tapahdu :D

Kaikki halukkaat saivat jossain välissä tehdä paikkamakuun häirittynä. Eli koiria oli hallin molemmin reunoin, siis myös vastakkain, Hanna juoksenteli keskellä hallia ja huuteli käskyjä (sovittiin, ettei luoksetulo käskyjä kuitenkaan, kun oli monta aika aloittelevaa koiraa). Ohjaajat saivat mennä niin kauas koirastaan kuin halusivat, tai jäädä viereen. Ajattelin ensin jäädä  hihnan mitan päähän, mutta meninkin sitten himpun kauemmas. Pari kertaa palkkailin, oli hyvin rauhallisen, mutta tarkkaavaisen oloinen, katsoi lähinnä mua. Kerran sille tuli joku epävarmuushetki ja meinasi nousta tullakseen mun luokse, mutta meni maate heti kiellosta. Perään halukkaat saivat tehdä vielä ihan lyhyen paikkamakuun niin, että Hanna huuteli luoksetulokäskyjä. Tässä seisoin koiran vieressä, mutta ei reagoinut käskyihin mitenkään. Paikkamakuun jälkeen lähdin lähes samantien kehujen ja namien saattelemana viemään koiraa pihalle, kun en halua jäädä sen kanssa yhtään ylimääräisiä pyörimään, koska muuten se keksii sitten alkaa kyttäillä muita tms. hermostuu jos mitään liikettä ei tapahdukaan. Oltiin jo melkein "kehästä" ulkona, kun ohittamamme bortsu-uros yritti hyökätä R:n kimppuun :S Se oli vielä irti, mutta omistaja oli onneksi ajan tasalla samalla sekunnilla ja koira jätti hyökkäyksen kesken, lähinnä ne hipaisivat toisiaan ja me paineltiin pihalle, olin lähinnä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan ettei R:lle jäisi oloa että jotain kamalaa tapahtui tms..

No, seuraavalla vuorolla katsottiin noutoa. R oli alkuun ihan normin oloinen, näytin muutaman esimerkin mitä ollaan tehty, mutta jossain välissä "vapaa" -käskyllä koira ampaisi suoraan hallin aulaan, jossa muita koiria oli häkeissään, myös hyökännyt bortsu :O Ilmeisesti sille tulikin mieleen, että niin, täällähän olikin se tyyppi jonka kanssa jäi välit setvimättä tai jotain... Onneksi jollakin katsojista oli kolinapurkki vieressä, eikä sitä tarvinnut kuin pikkusen ravistaa, jolloin R:n ilme muuttui täysin ja sille tulikin kiire mun luo, josta päästiin jatkamaan treenejä. Mähän käytin jossain vaiheessa agissa kolinapurkkia, kun R sai hepuleita kesken treenien ja lähti pinkomaan päättömästi ympäri hallia, sitä ei onneksi tarvinnut käyttää kuin kaksi kertaa, jonka jälkeen hepulit jäi ja selvästi muistin purkin äänen edelleen. Itse noutoon sitten; luovutuksen rauhoittamiseen saatiin ohjeeksi pitää käsillä koiran kuonosta, kuten aloittelutreeneissä ja jättää käsiä pikkuhiljaa vähemmälle, että myöhemmin riittää pelkkä sormella kuonon päälle koskeminen jne. Olen opettanut koiralle "pidä" -käskyn (jostain syystä?) ja nyt sitä voi yhdistää "pidä-tuo"-käskyksi, koska "tuo" on käytössä itse noutoliikkeessä. Myös Hanna antoi vinkiksi, että koiralle kannattaa teettää esim. kaukoja kapula suussa, tai vaikka agipuomia. Etenkin puomilla koira todennäköisesti keskittyy esteeseen niin paljon, ettei paljon kapulaa pyörittele.. Jossain vaiheessa Hanna näytti R:lla miten pitotreeniä voisi tehdä, samalla eräs osallistujista toi kentän verkon takana appenzelliurostaan häkkiin, minkä R pisti merkille sivusilmällä. Ja taas, kun Hanna antoi vapautuskäskyn oli piskillä suunta selvillä ja piti mennä verkon luokse kyttäilemään mihin mahdollinen kilpakumppani oli mennyt. OMG, jollakin on pikkusen pokkaa :D Ja taitaa jonkun ego myös paistaa aika kauas, nimittäin sunnuntaina mölliagissa eräs toinen bortsu-uros yritti sivusta hyökätä R:n kimppuun, kun menimme ihan rauhallisesti namin johdolla sen ohitse, voi elämä...

-------------------------------------------------

Sunnuntaina oltiin tosiaan meidän ensimmäisissä mölliageissa :) Osallistuttiin tosimölli ja mölliluokkaan.
Tosimöllirata näytti tältä:


Ekalla kerralla R meni putket ihan tosi varovasti, jouduin jopa odottelemaan, milloin koira tulee pihalle. Selvästi pussikolauksen takia alkuun arasteli niitä, mutta uusintakierroksella oli jo normi vauhti päällä. Pari meidän seuran kouluttajaa sanoi, että R meni putkiin häntä ihan pystyssä, eli ei ihme jos pussiin mennessä kolisee :O Ja olipa selvinnyt sekin, että pussin reunojen pitää olla nykysäännöillä pehmustetut ja pohjaosa karhennettu, joten joutuu meidän seurankin pussia vähän fixailemaan, meidän onneksi :) Radat meni kivasti, jommalla kummalla kerralla 4. este meinasi jäädä menemättä, mulle varmaan sattui joku ohjausvirhe tms. Oltiin lopulta tosimöllien maxiluokan 3. :D Ei hullumpi aloitus pitkän tauon ja muutamien treenikertojen jälkeen..

Möllirata:
Ekalla kierroksella (otettiin myös tässä uusinta) taisi olla pieni kontaktivirhe A:lla, R paineli esteen turhan vauhdikkaasti. Myös muuri (11.) tuotti vaikeuksia, eikä koira meinannut hoksata mennä yli kummallakaan kerralla, todennäköisesti mulle sattu joku virhe, laskin käden juuri ennen estettä tai jotain. Se kohta oli muutenki vähän outo, sillä hallin tukitolppa oli juuri ohjauslinjalla ja piti päättää meneekö esteen ja tolpan välistä, vai jääkö hieman kauemmas tolpan taakse. Jäin molemmilla kerroilla tolpan taakse, joten varmaan tolpan väistely aiheutti ohjaukseen sähläystä. Puomi meni tosi hienosti, mua alkuun se vähän jännitti, koska ei sitä olla vielä tauon jälkeen treenattu ollenkaan. Oli kyllä tosi kivat kisat ja koira käyttäytyi oikein mallikkaasti. Oli unohtunut edellispäivän maailman omistajan elkeet, vaikka se yksi bortsu ei taaskaan Rokista tykännyt :P


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti